• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Decemberbrief 2016

Gepubliceerd op: 20-12-2016

Weer een aantal zaken op een rijtje over de veranderingen in 2017.

Praktische leidraad

WEST-administratie biedt u graag deze Decemberbrief 2016 aan. Wij hebben in deze brochure belangrijke maatregelen uit de Belastingplannen 2017 en andere wet- en regelgeving overzichtelijk voor u op een rij gezet. Ook leest u talrijke praktische tips en actiepunten. Hiermee verwerkt u de nieuwe maatregelen soepel in uw bedrijfsvoering en administratie.

In deze Decemberbrief vindt u onder meer de volgende actuele thema’s:

Minder bijtellingscategorieën in 2017 (pagina 3)

Rijdt u in een (zeer) zuinige (bestel)auto van de zaak? U heeft dan een bijtelling wegens het privégebruik van 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 20% of 21%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw (bestel)auto. In 2017 bestaan er nog slechts twee bijtellingscategorieën van 4% voor nul-emissieauto’s en 22% voor alle andere (bestel)auto’s van de zaak. Wilt u nog profiteren van de huidige lage bijtellingscategorieën, dan moet u mogelijk nog dit jaar actie ondernemen.

Uw box-3-vermogen vanaf 2017 anders belast (pagina 8)

U betaalt momenteel meer belasting in box 3 dan dat u aan rendement ontvangt. Dat geldt met name ten aanzien van de rente op uw spaartegoed. Daarom wordt het fictieve rendement van 4% vervangen door een staffel van jaarlijks veranderende fictieve rendementen.

Uitstel handhaving Wet DBA (pagina 10)

De invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) en de overgang naar het systeem met modelovereenkomsten hebben al veel onrust veroorzaakt. Zoveel zelfs dat is besloten om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen van 1 mei 2017 tot 1 januari 2018. Dit betekent dat u als zzp’ers en opdrachtgevers tot die tijd en over die periode geen boete of naheffing krijgt.

Vanaf 2017 permanent vrijgesteld schenken voor de eigen woning tot € 100.000 (pagina 11)

In 2017 wordt de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning permanent verhoogd naar

€ 100.000. Maar let op: er zijn ook weer de nodige voorwaarden aan verbonden met de nodige gevolgen voor de schenker en de begunstigde.

Einde pensioen in eigen beheer (pagina 15)

Heeft u een pensioen in eigen beheer? Vanaf 1 januari 2017 vervalt deze mogelijkheid voor na die datum toe te kennen aanspraken op pensioen. Voor de tot die datum opgebouwde aanspraken krijgt u drie keuzemogelijkheden. Uw keuze moet u kenbaar maken in 2017, 2018 of 2019.

Van algemene naar beperkte gemeenschap van goederen (pagina 19)

Als u nu trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat en u regelt onderling verder niets, dan bent u gehuwd/geregistreerd in algemene gemeenschap van goederen. Dit basisstelsel verandert vanaf 1 januari 2017, als ook de Eerste Kamer hiermee instemt. De algemene gemeenschap van goederen wordt dan een beperkte gemeenschap van goederen.

Heeft u nog vragen?

Een aantal zaken is nog in behandeling bij de Tweede en/of Eerste Kamer. Wij hopen van harte dat onze Decemberbrief 2016 uw deskundige gids zal zijn bij de fiscale, juridische en financiële veranderingen waar u en uw onderneming volgend jaar voor komt te staan!

Heeft u vragen over de toepassing van bepaalde regels of wilt u graag een toelichting op een onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij geven u graag advies op maat.

Download DECEMBERBRIEF 2016